Diagnostic literar

cropped-img_12-10-13_49c8304c-b4ea-426c-8e99-c1a64e5e624f1.jpgÎn foarte scurt timp, voi deschide un sait de „diagnostic literar”.

Argument:
Sînt rugat de cel puțin o sută de ori pe an să citesc cîte un manuscris.
Poate că e frumos, altruist sau nobil, dar e cam mult. E contraproductiv. Îmi consumă timpul. Am făcut asta dezinteresat, dar s-a sfîrșit. De aceea, deschid o mică afacere corectă și echitabilă, pe principiul îmi dai, îți dau. Eu citesc manuscrisele, iar autorii mă plătesc pentru asta. Apoi ei primesc un răspuns profesionist și dezinteresat.

Acestea sînt tarifele:
Poezie: 100 de lei (max. 60 de poezii); 200 de lei (max. 120 de poezii). Ce depășește această cantitate nu mai citesc. Ce-i mult nu-i poezie.
Proză scurtă: 300 de lei
Roman: 500 de lei (pînă la 500 de pagini) și tot așa mai departe, proporțional cu numărul de pagini.

Ce primiți de banii ăștia:
Vă citesc opera. De la cap la coadă, indiferent de calitate. Vă spun la sfîrșit, argumentat, de ce e bună sau nu. Cam pe unde ați greșit și pe unde trebuie să reveniți. Ce nu înțelege cititorul. Ce nu merge pe piață. Ce e vechi și nouă toate. Într-un cuvînt, o pre-redactare, din care orice om cu capul pe umeri să înțeleagă ce șanse are sau ce mai are (dacă mai are) de făcut.

Ce nu primiți de banii ăștia:
Recomandări către edituri. Laude în presă sau on line. Recunoașterea valorii. Intervenții sau vorbe bune la criticii literari. Postări pe Facebook. Minciuni.
Nu primiți nimic nemeritat sau de care nu aveți nevoie. Și, mai ales, nu stăm la discuții, că de ce, că stai să vezi, ori că: „Te-am plătit, trebuie să mă lauzi.”

Bonus:
Tarifele nu se discută. Totuși, în cazul în care descopăr un talent ieșit din comun, sau o speranță certă, voi da bani înapoi, proporțional cu talentul. Pentru că talentul se (răs)plătește.
Iar autorii respectivi vor avea și vizibilitate on line, și recomandări. Pentru că merită.

P.S.: Înțelegerea nu implică, cu nici un chip, corectură, intervenții sau modificări de text. Toate astea fac obiectul unor meserii diferite: redactare și corectură.

Atenție! Nu citesc manuscrise sau documente deja publicate.

Și iar atenție! Acesta nu e un serviciu de „critică literară plătită”. E doar un răspuns profesionist pornind de la un manuscris inedit, prin care autorului să i se confirme sau infirme unele convingeri, să i se indice punctele bune sau slabe, să știe (eventual) ce mai are de făcut, dacă, într-adevăr, mai e ceva de făcut.

Reclame

24 de gânduri despre “Diagnostic literar

 1. De-mi vine sa ma apuc de scris si nu alta. Oare o sa fie endemic? Oare o sa fie spre binele multora? Oare cum de mai exista speranta?! Am o idee nebuna: daca o sa ai un torent nu de o suta ci de mai multe sute de cereri, o sa ma lasi sa platesc un pic, doar ca sa te uiti la o pagina alba?

  1. Dragă carili,
   Uite ce zice proverbul: cîinele moare de drum lung și prostul, de grija altora.
   Nu scrii, da’ îți dai cu părerea. (de fapt, scrii, pui și tu acolo, pe net, micuțele tale gînduri și sentimente).
   Deși nu te interesează cine sînt și ce știu, ar trebui să știi: e dreptul meu să fiu plătit pentru o muncă anevoioasă. Asta e o meserie și cere pregătire.
   Iar pentru știința ta, află că, în occident, cititul și adnotatul unei cărți se plătesc, tocmai pentru ca o editură să nu dea chix, iar un autor să nu se facă de rîs.
   În concluzie: mulți văd, puțin cunosc, da’ cei mai dăștepți izbucnesc în rîs: „Uite, mama, soldații.”
   Ce mă distrează e că nu te-am văzut niciodată pe aici, da’, acum, ai răsărit din negura uitării.

   1. Draga Florin Iaru,
    Inteleg. Sunt in situatia de a cere scuze. Intradevar, sensul comunicarii este rezultatul pe care il obtii… Mai ales o sa cer iertare pentru ca ti-am luat din timp facandu-te sa simti ceva indezirabil. Intentia era complet diferita. Ingaduie cateva minute si, inlaturand presupozitia tonului ironic, citeste, te rogmult, mesajul meu ca si cum in spatele lui este un zambet si numai bunavointa. Eu, in naivitatea si idealismul meu incurabile, chiar speram ca vei fi asa de ocupat incat, unui nimeni ca mine i-ar fi fost ingaduit sa iti daruiasa…”timp”. Sunt un pic trista, mai ales pentru ca mi-ai amintit brusc cat de obisnuiti sunt oamenii sa raneasca si sa fie raniti, fara echivoc. Trairile vin si pleaca cu tot cu timpul petrecut in ele. Cat priveste dorinta de a scrie, se pare ca recomandarea pe care as primi-o ar fi de a incerca, mai bine, altceva. Pe langa cei destepti, sunt si unii la care li se lipeste inima de minte si vazand cum trec soldatii, izbucnesc in dragoste: ”Uite, mama, soldatii”…

   2. Dacă am înțeles geeșit, îmi cer scuze.
    O fi fost graba? O fi fost nebăgarea de seamă?
    Eu așa am înțeles: uite-l și pe ăsta, ce rahat face.

 2. Ce a fost a fost. Scuzele sunt date si primite. Doua intrebari la care poate doar tu stii raspunsul, raman de veghe. Genul asta asa de scurt al ‘comentariului’ e mai riscant decat apare la un simplu clic.

   1. Endemic? Nu știu. E cumva scrisul „endemic”. Da și nu. Cel care mîzgălește garduri sau pereți scrie.
    Cel care butonează un telefon scrie. Scrisul ăsta e liber și n-are nevoie de nimic.
    Spre binele multora? Da. Te lămurești repede dacă ai sau nu talent.
    Nu știu de ce mai există speranță. Așa o fi umanitatea.
    Ultima întrebare nu o înțeleg. Ceea ce se întîmplă e ca la medic. Nimeni nu știe de celălalt. Solicitanții sînt protejați.

   2. Pentru răspunsurile de mai jos, mulțumesc. E aproape o surpriză, după răspunsul de mai sus de sus… Nu știu cum, după ce că erau deja patru întrebari – ale mele, am crezut că rămăseseră de veghe doar două – ale tale. Cu graba și nebagarea de seamă. Parcă e descrierea unei reprezentații de iluzionism. Așa o fi umanitatea, cum spui. Trei, cifră fatidică, au fost soluționate. Carevasăzică, rămâne cea neînțeleasă și cele două, de veghe. Un fel de fiecare cu ale lui. Credeam că începe să se contureze cu înțelegerea: uite, deja se cam adună rând după rând, și în loc să plătesc eu (poetic) trimițând o pagină goală ca să îți fac un cadou de timp, acum citești comentarii, cu diacritice. Doctor fară arginți și pacient fără boală. Doar să nu știe nimeni de celălalt.
    La casa în care stau, pe deal in Montreal, în condo-ul de jos locuiește un băiețel care în toamna asta a început școala primară. Îl chemă Rati, are o freză hazlie, vârtecușul din creștet rimează perfect cu sprâncenele mereu ridicate, a mirare. Poți să auzi prin podeaua de stejar, bătută în cuie încă de pe vremea când se lansa ”The Charleston” pe Broadway, cum își face lecțiile și silabisește cu glas tare, tare; când copiii vorbesc cu volumul la maxim e semn că le place. Rati silabisește în engleză, cu pauze mari între silabe – semn că scrie – și pe urmă vorbește mult în georgiana lui, îi explică pesemne bunică-sii cum merge treaba la școala ”asta”. Georgiana – care de fapt se numește Kartveli sau Kartuli, e o limbă care, în auzul nostru latin, pare ba că se rostogolește, ba că se împiedică, ba că face triluri sau șuieră. De la Rati am aflat că, în țara lui, ziua de vineri se numește ”Paraskevi”. Ia te uită, mi-am spus în gând, Sfânta Vineri. La casa mea de dincolo de Atlantic, în Iașul de la marginea Europei, îi spunem tot Paraschiva. Odată, Rati înșira niște pietricele pe pavajul de teracotta din spatele casei și le numara cu grija: erti, ori, sami, otkhi, khuti, ekvsi, svidi, rva… bună muzică, antan-tina,sara-carina… an-dan-dez, dizi-mani-frez. E bine, să fii copil e bine.
    Am dat și eu ceva la schimb. Ca să mulțumesc pentru răspuns. Iți urez numai de bine și să ai multe manuscrise la citit. Mai trec și eu pe aici, din când în când.

 3. Interesant. Chiar foarte interesant. Va aprob. Dar pentru un roman minimalis reveniți la preturi. Pana la 100 de pagini eu zic ca 500 Ron e mult. Succes. E buna ideea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s