Neodihna maeştrilor

E suficient dacă iubeşti viaţa. Asta e tot. Pasărea s-a aşezat pe crenguţa de metal. A deschis ciocul şi a dat drumul trilului sintetic. Partitura fusese elaborată cu mult timp în urmă, notele şi cantităţile fuseseră puse la punct, dar perfecţiunea tehnologică nu fusese atinsă decât de curând. Fusese un triumf şi cursese mult sânge. Apoi a venit lupul de stepă, cu schelălăitul lui metalic ruginit. S-a încolăcit, la fel de indiferent, dar stăpân pe arta lui sălbatică. Munca şi teoria lăsaseră arta pe dinfară. Spre deosebire de miile, milioanele de foiţe verzi, vibratoare ale frunzişului electronic, lupul stăpânea la perfecţie monotonia speciei, acolo unde invenţia nu înseamnă nimic. Dar foşnetul avea ritmul impus de maeştri, vântul se dezmembra printre crengile de gips. Nimic de reproşat. Apa de plastic unduia cu o învolburare remarcabilă. Greieri de bachelită îşi frecau picioruşele de elitre. Zumzetul aducea cu el căldura verii. Puteai jura că auzi coropoşniţa şi cârtiţa săpând prin pământul de rumeguş.

Sufletul lui, în uniforma cenuşie, are toate culorile curcubeului. Tremură de emoţie când extrage tonalitatea mult visată, nuanţa imposibilă, irepetabilă a naturii. Zâmbeşte cu condescendenţă. Nimic nu e irepetabil, dacă pui întrebări şi cauţi răspunsuri. Asta e meseria lui şi o iubeşte. Asistenţii şi infirmierele îl privesc ca pe un zeu.

Alege un cleşte ascuţit şi un bisturiu cu zimţi. Apoi înlătură ciuful năclăit al hoitului viu. Cu mână fermă îi acoperă gura, băgându-i podul palmei între dinţi. Apoi îi taie ligamentele pumnului – încet. Când sângele ţâşneşte, îşi retrage, măiastru, mâna din gura condamnatului. Iar asistentele şi tehnicienii se reped cu pâlnii, cu eprubete, cu maşini de vid şi cu aspiratoare să culeagă asonanţa esenţială pentru trilul de dimineaţă al mierlei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s