Cîntecel dureros

Cineva, acolo sus, îl iubește. Nu uneori. Întotdeauna. De fiecare dată a fost acolo. Invizibil, intagibil, ca o boare. Îl durea genunchiul julit de-i țîșneau lacrimile parcă-nșirate pe ață. Vata cu spirt era șmirghel. Atunci l-a întrevăzut prima dată. A intrat tiptil, a ochit un scăunel, apoi i-a privit rana și a suflat. De fapt nu l-a văzut cu adevărat, dar durerea s-a evaporat. Băiatul a rămas cu ochii holbați la locul neocupat, evitat de micuții pacienți și de părinții lor. Scăunelul, învelit într-un plastic verde răpciugos, rămînea intangibil.

A învățat „Înger, îngerașul meu” cu convingerea că era pentru el. L-au durut măselele, a făcut o entorsă urîtă în creierii munților, s-a tăiat, ca un caraghios, în gîtul unei sticle. N-avea tirbușon, dar împlinea optîșpe ani. Exact vîrsta la care spui adio fantasmelor copilărești. Viziunea apusese pentru totdeauna, dar s-a întrupat a doua zi, la spital, cînd o doctoriță stîngace, frumoasă, a încercat fără succes să-i desfacă bandajul năclăit și ușor infectat. I s-a părut că vede taburetul curbîndu-se în interior, iar durerea s-a răcit și a zburat. A privit-o cu încîntare pe ființa sanitară panicată care căuta deja novocaină, le-a ironizat – în gînd – pe asistente. Nimeni, însă, n-a ocupat locul gol. A așteptat pînă la patruzeci de ani să-și reîntîlnească îngerul. Între timp, s-a ars cu acid sulfuric, și-a pierdut o jumătate de deget la joagăr, și-a rupt o coastă la rugby. Nimic anormal. Îngerul se atașase de scăunelul spitalului…

Acum stă în salon și așteaptă. Înconjurat de radiografii, de instrumentar, scăldat în zeama fricii, îl invocă cu disperare. O să-l lase de izbeliște? Ura, miracolul se repetă. Îl percepe cum se așază, neauzit, pe singurul scăunel liber, ăla ocolit de toți. Dar azi nu-i spune nimic. Și nici nu pare să fi venit pentru el. E neatent și distras. Alo, băiatu’, deșteptarea!

Vine, în schimb, internul cu foile de observație.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s