Vestitorul singurătății

Somnul cel mai bun e atunci cînd vine dimineața. Te întinzi din răsputeri și ești gata să dai tot aurul din lume pentru încă cinci minuțele de somn. Atît. Cinci minuțele. Svetlana ar fi dat și ea, deși n-avea chiar tot aurul din lume. În schimb, gălăgia de jos urca în valuri, făcînd să duduie nu numai ferestrele, dar și podeaua. Degeaba și-a pus perna-n cap. Degeaba a închis ochii strîns, strîns, riscînd să se umple de crețuri. În curtea interioară era o hărmălaie mare cît o perecere. Plesneau bicele. Clopoțeau tălăngile. Hăuleau colindătorii. Epuizată de zgomotul care nu se oprea cu niciun chip, a ieșit, somnoroasă, din așternuturi și s-a repezit să caute zece lei. Apoi a deschis fereastra și a dat să-i arunce în zăpadă. Exact în clipa aia, șeful colindătorilor a răsărit dintre cîrpele colorate, dintre blănuri, înălțîndu-și obrazul către ea. Toate ferestrele dormeau închise, numai a ei făcuse excepție. Svetlana a încremenit. Nu era doar un bărbat frumos ca un soare, era bărbatul ideal. Smead, înalt, subțire, cu niște ochi care sparg inima-n două, dintr-un fîlfîit de gene.

El s-a înclinat și a ptivit-o în ochi:

— Frumoasă coniță, nu vrem bani, n-am rătăcit toată noaptea pentru bani. Binevoiți a ne primi la căldură, cinci minuțele, cît să ne încălzim? sîntem oameni de onoare, dar cam rebegiți. Și i-a zîmbit cu toți dinții.

Spulberată de aripa inconștienței, Svetlana n-a putut să-și reunească maxilarele pentru a refuza. În schimb, mîna ei le-a făcut semn vag, „urcați”. Fersetrele vecine au rămas nemișcate. Ceata s-a auzit imediat tropăind pe scări. Cu inima bătînd, Svetlana le-a deschis înainte să sune. rau rufoși, înalți, fumători, ci bagaje în spate. Iar șeful colindătorilor a luat-o ușor de talie, dintr-una, și a sărutat-o cu foc. Pe lîngă ea a zburat, gălăgios, miros de oaie, de fum, de baligă și de frig. A închis ochii, mai mult uimită de propria îndrăzneală. Cînd i-a deschis, casa era goală ca un pahar. Furaseră pînă și patul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s