Greu’ pămîntului

Lucrurile extraordinare n-au nimic deosebit pentru că nici nu-ți dai seama cît sînt de ciudate. Despre Zoran n-ar fi fost nimic de povestit, dacă n-ar fi căzut cu scaunul din capul mesei. În afară de nume, oarecum exotic, nu se remarcase, pînă atunci, prin nimic. Era introvertit, plicticos, jilav. Făcea umbră pămîntului degeaba. Dar așa a început povestea. Scaunul de sub el s-a făcut fărîme. Toată lumea a căscat ochii cît cepele. Pău, ăla era scaunul de fier al străbunicului. Înfipt cu picioarele la doi metri sub pămînt, se spune că era moștenire de la daci. Pur și simplu, construiseră casa în jurul scaunului. În timpul războiului, îl îngropaseră.

Ei bine, Zoran s-a așezat pe scaunul de fier și l-a făcut fărîme numai cînd s-a ridicat într-o rînă. Toată familia a înghețat. Tușa Filofteia a izbucnit într-un sughiț cu lacrimi și lumea a înțeles. Își adusese aminte de bunicu’? Dar nu era așa. Tușica arăta cu degetul spre Zoran. Se scufundase și el în pămînt pînă la brîu și privea în jur cu ochi cîrpiți, ca și cum de-abia s-ar fi trezit din somn. Atunci s-au prins. Zoran se scufunda în odată cu jilțul de fier, lent, dar fără ezitare.

Au dat alarma. A venit Gogu de la sculărie care l-a chemat pe Mișu de la autobază care a adus toată echipa cu o macara mobilă. L-au legat cu sfori și l-au tras. Numai ce l-au săltat o idee din pămînt că s-au rupt frînghiile ca ața de cusut. Atunci i-au trecut niște cabluri de oțel subsuori. O oră s-au putut împotrivi, atît, după care excavatorul a început să se încline. Cu sentimentul dezastrului, l-au chemat pe preot (tușa Varvara a chemat, discret, sectoristul și primarul). Omul era deja scufundat pînă la gît. În disperare de cauză, au început să sape în jur. Numai că el se afunda mai repede decît puteau ei săpa.

Iar Zoran privea somnoros la agitația din jurul lui. A ridicat sprîncenele. În cele din urmă, a tras aer zgomotos pe nas, a închis ochii și a plonjat sub pămînt.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s