Copilăria și Ivan

Lui Ivan Patzaichin

Când șeful căminului cultural descuie televizorul din dulăpior, în sat e sărbătoare. Acolo e un Temp rusesc, cu ecranul cât un caiet dictando. Lumea se strânge ciorchine până când se ia lumina. De acolo, bărbații pleacă la crâșmă (se bea mai bine și mai îndesat la felinar, la opaiț) sau direct la pescuit. Femeile o șterg la culcare. Au ce visa o săptămână, pentru că televizorul e magie curată. Băieții și fetele chicotesc și învață pe dinafară replicile din scheciuri. Numai pentru Ivan, televizorul e un tunel luminos prin care se strecoară, în fiecare duminică, afară din lumea noastră!

Unii zic că nu e bun de nimic, pentru că Ivan nu e nici primul la școală, nici primul la bătaie, nici primul la pozne… Primul la școală e Andrușa, domnul învățător i-a prevăzut un viitor măreț. E drept, acum șase ani tot așa a zis despre Fedea. Dar, chiar și cu așa un viitor strașnic, Fedea nu mai dă pe la școală. Deja iese în larg, la sturion, la morun. Cu șapca șmecherească de sub care-i iese ciuful blond, cu cizmele mari, albastre, de cauciuc, cu pelerina lu’ tac’su, sub care pitește o sticloanță, Fedea e numai bun de însurătoare. Pachetul de Carpați își mijește cerbul din cămașa lui cadrilată.

Cel mai frumos e Nicolae și, mai mult ca sigur, va avea o carieră de actor la teatrul din Sulina. Nicolae e icoana satului. Păcat că are dinții cam stricați, da’ se repară la oraș. Nimeni nu vede prea departe, pentru că nu există mai departe. Numai Ivan știe ce o să facă. Va fugi de aici. Și-a făcut planuri multe, dar le-a abandonat pe rând. Primul, când l-a văzut sfârtecat pe Sașa. Apoi, când Petea s-a înecat, atunci, cînd l-a condus pe ultimul drum, a gustat un spirt… I-a plăcut, era, brusc, să se facă băiat mare. A mai rămas planul trei.

Așa că Ivan se desparte fără regret de lumea lui. Nu pleacă pe mare, nici la culcare, nici la fumat, nici la băut. Dezleagă o barcă și înhață o vâslă. Vîslește împotriva curentului. Când ajunge la București, e deja campion, iar aburii copilăriei s-au evaporat.

Reclame

Un gând despre “Copilăria și Ivan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s