Verginica și Stamate

— Coniță, și în vîrful piramidei lumii stă asta!

O arată cu degetul, o ciocănește cu unghia. A scos-o dintr-o cutie argintie, legată cu elastic.

— E un, sau o PL 500. E lampă.

Verginica dă din cap. Așa trebuie să fie. Verginica e disperată. Verginica nu mai are televizor. S-a oprit, a făcut pîc și s-a oprit.

— Și o dungă albă, albă, pe mijloc.

Vecinul Stamate tocmai își toarnă o poșircă în paharul cu buză aurită. Serviciul de lichir cel mai bun, al gazdei, pentru meșterul salvator.

— Orizontală, sper. Apoi un punct alb, strălucitor. Nu?

Cu ochi mari, femeia încuviințează și mai disperată. E semn rău. Nu?

Vecinul Stamate nu e disperat – și asta pentru că el anume e înțeleptul străzii, meșterul cvartalului, salvatorul cartierului. Toată lumea știe cum, în urmă cu treizeci de ani, Stamate a înălțat antena pentru bulgari, cu un minut înaintea începerii campionatului mondial. Iar acum patruzeci, tot el era zeul necontestat al lămpii PL 500. Care a supraviețuit vicisitudinilor. Ce-a fost acum cincizeci nu se pune. Erau cu toții tineri și neștiutori. Acum, însă, Stamate repară orice, dar mai ales televizoare vechi. E legenda vie.

— Conița mea, te rezolv cît ai zice pește.

Își suflecă voios mînecile și dezgroapă trusa cu scule. Viața are din nou gust. Îi împuie urechile cu minunile de odinioară. Uite: era suficient să scoți PL 500 a veche și arsă din soclu, să pui una nouă, să aștepți țiuitul atît de familiar și gata. Ceea ce va face chiar acum. E, totuși, modest, nu-și face decît meseria. Se știe că lămpile au fost întotdeauna mai bune decît tranzistoarele. Cum să scoți un tranzistor? Cu cleștele dentar? E absurd! Noroc că Verginica are „Alfa” din Republica Moldova. Încă mai merge (mai mergea). Marfă sovietică… Solidă ca tancul sovietic.

— Aacum…

Dar acum nu se întîmplă nimic.

Stamate ridică o sprînceană. Mai desface o dată capacul negru din spate, își strecoată degetele înăuntru și lre retrage cu o bucată de carton în mînă. Lasă, se înlocuiește! Poate Verginica să aducă schema aparatului? N-o are? Asta nu-i bine! Stamate se încruntă. Se știe că rușii au fost niște secretomani. Au ascuns secretul unei nave a extratereștrilor atît de bine, că, după ce a dispărut Uniunea Sovietică, n-au mai găsit-o. Calea ferată și curentul electric la ei nu-s ca la toată lumea. Sînt sucite rău. Verginica e, brusc, îngrijorată. Te pomenești că și achema ei s-a ascuns sau e sucită. Na, că e crăpat și condensatorul! Măi, măi, ce tub ciudat! Are un inbus prin casă? N-are?

Stamate se enervează lent. Dar piulițe mici are? Mici, femeie, mici. Vezi că se poate? Să țină deștu’ aici. Hai, că nu mușcă! Să țină bine! Ce dacă a scos fum? A curentat-o? Nu. Deci e bine. Te pomenești că învață oul găina! Fludor are?

Nici după trei ore Stamate nu depune armele:

– Ăsta-i televizor? Rușine! E de mirare că a funcționat. Zici că a funcționat? Nu cred! Zi mai bine mersi că nu ți-a explodat. Rușii ăștia au nenorocit lumea. Știi cît de răi sînt rușii? Ai auzit de copilul mîncat de aspirator? Da’ de buldozerul care a dat gaură-n Marea Caspică, pînă a ajuns în Australia? Nu? Da’ tu pe ce lume trăiești, femeie? Nici de monstrul de la Cernobîl?

Stamate apucă lampa cu două degete și încearcă să și-o ia înapoi, din soclu.

Un picioruș se rupe, sec.

Verginica îngheață.

Stamate se oprește din vorbă și privește fără aer ființa aceea electronică, șchioapă.

În clipa aia, o lacrimă i se rostogolește pe obraz. A amuțit și a dus inima la piept.

Verginica ia inițiativa și-l întinde pe pat. Îi aduce un pahar cu apă pe care muribundul îl refuză, cu ultimele puteri. Vișinata… vișinata face bine la inimă. Dar n-are stimata duduie și o farfurie de ciorbă? A, și ostropel la felul doi? Strașnic. Primeaște cu plăcere invitația la masă. Televizorul?

— A, da! Îl fac! Numai să prind puteri și te rezolv. Dă-o dracului de lampă. Ce, într-o lampă stăm noi? Păi, dacă ai fi văzut cum am înălțat antena de bulgari, în ’86, coniță…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s