O lungă așteptare

Dacă ești ciudat, trebuie să fii și răbdător. Asta știe Geo, care e geolog. Și-a spus o dată, la beție, că a avut un nume predestinat. Numai că tatăl lui, Marin, nume obișnuit, a fost geolog și el. Străbunicul, Bernache, a făcut parte din expediția lui Racoviță, pe Belgica. Istoria științei nu prea vorbește despre el, pentru că, avînd rău de mare, Bernache a coborît în primul port și a abandonat geologia. Dar nu de tot. De aventurile lui africane nu știe nimeni nimic, dar se pare că s-a îmbogățit peste noapte. Fildeș, aur sau diamante, ca dovadă că meseria nu și-a putut-o renega. Și tot peste noapte a și murit, la 1910, într-un hotel din Tanger. Fiul lui, adică bunicul, a făcut excepție. S-a ocupat cu comerțul internațional, dar, să vezi potriveală, odată debarcat în Brăila, s-a lipit de oraș ca marca de scrisoare. L-a ajuns dorul de casă strămoșesc. S-a căsătorit, a avut șapte copii, șase fete și un băiat – Marin, firește – care a reluat tradiția pămînteană a familiei.

Așa a ajuns Geo în vîrf de munte. Nu numele, ci destinul familiei a aprins în el curiozitatea, apoi pasiunea. Cu cît înțelegea mai bine rocile, straturile, sedimentele și svîrcolirile planetei, cu atît se simțea mai robit. Și iată-l aici, la marginea lumii, în sus, pe vîrful Omul. Geo e singuratic, tăcut (o censecință firească), necomunicativ, încăpățînat și puternic. Colegii care vin și pleacă îl bănuiesc de toate relele: ba că e homo, ba că o freacă la rece, ba că e sectar, ba că e neputincios. Dar lui îi plac pietrele: mirosul și atingerea lor îi fac bine și-i trezesc visele. Ce visează Geo? O lume mai bună. De aceea, nici nu mai e nevoie să pălăvrăgească de pomană.

Dimineața își face cafeaua, sparge lemnele, notează datele, face și treaba meteorologului (fugit de vreo două zile-n vale, la gagici), apoi își ia sculele mănuchi și dă să iasă. Cînd deschide ușa, ce să vezi? O fetișcană se proțăpește în fața lui. Are un păr bogat, negru-albăstrui și un rucsac mai mare decît ea. Cînd și-l răstoarnă deoparte, părul ei parcă ar fi un mineral mișcător.

— Tu ești Geo, geologul? întreabă ea.

— Da, răspunde el. Și, brusc, inima lui e foc și pară.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s