Petrică sau lupul

Dacă ieși din casă și ai să vezi lumea… Doar că Petrică are treabă cu lupul cel rău. Lupul care i-a furat, pe rînd, găini, iepuri, oiță bîrsană. Cuvîntul „bîrsană” îl înveselește pe copilul cel necăjit. Păi, iepurele… vai, i-a găsit blănița însîngerată, proptită-n spărtura gardului. Ce-a mai plîns! Ce s-a mai rugat la Dumnezeu cel bun să pedepsească fiara cea rea! Tatăl cel aspru l-a bătut. Iepurii erau grija lui. La fel și orătăniile descreierate. A luat-o pe coajă pentru păsările cele nesuferite, care-și plimbă ochii deasupra ierbii, în felul acela al lor, caraghios. Tatăl cel aspru și mama cea ursuză au reparat de trei ori gaura din gard. Și de trei ori a spart fiara-n grădină, făcînd prăpăd. Cică dihania ar fi sufletu’ tac’su cel bun, dar Petrică nu crede. Tatăl bun nu poate face rău copilului. Degeaba zice tata de-al doilea!

De aceea, Petrică se hotărăște să se lupte el, în persoană, cu lupul nesătul. Își ia bîzdoacă și merinde, se-narmează cu răbdare. O să-l prindă și o să-i scoată din burtoiul cel adînc toate cele furate. A păstrat pielicica iepurească. Dac-o să vrea Dumnezeu, o s-o lipească pe urecheat și, cu voia divină, șoșoiul va țupăi din nou. Pînă și proastele de găini se vor propti într-un picior și vor cîrîi, printre puii cei mici. Și oaia bîrsană – dar Petrică nu știe cît de bîrsană îi va mai îngădui Ăl de Sus să fie. Și zice în gînd cuvîntul. De-ar fi cu voce tare, s-ar gîngăvi.

E o zi caldă. Dunărea alunecă nepăsătoare, spintecînd luna mai cu un soi de briceag, ca al cîrciumarului. Lîngă salcie, Petrică devine atent și precaut. Aici, puzderie de urme, de parcă s-ar fi strîns tot sfatul lupilor. Își duce mîna la ochi, cu cealaltă își pipăie lemnul. Să vadă lighioiul cu cine are de-a face. Cînd colo, ce să vezi?, ramurile sînt date deoparte de o mînă bătrînă și albă. Și însuși Moșul iese în cale, într-o lumină mare.

Iar peste dîmb, Maglavitul își așteaptă vestitorul, cu răsuflarea tăiată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s