Moștenitorul ciumpăvit

Poți să-ți așterni, dar nu-i sigur c-ai să dormi. Așa e și cu Norocel, care se lasă într-un colț, obosit și deprimat. Îi trec prin fața ochilor unghiile măicuței, scămoșate de ciupercă, adunate ghem și ciupindu-l de obraz. Cu greu își reprimă o tresărire de scîrbă. Ce ți-e și cu bătrînețea… ies la iveală negii, varicele, pieile, ridurile, scofîlcelile, toate simțurile betege. Colac peste pupăză, opiniile de neștirbit. Atotcunoașterea care îngroapă orice împotrivire. „Mie să nu-mi vinzi gogoși! Niște neisprăviți, niște curve, iar restul, golani! Să nu te prind că te înhăitezi cu gunoaiele alea!” sau „Ce să cauți tu la Sinaia? Govora nu mai e de nasul nostru?” sau „Cravată roșie, cizme galbene îți trebuie ție? Uite aici o pijama groasă, fiule, vin vremuri grele!” Și tot așa.

Moartea mamei l-a prins pe Norocel burlac. Cu păr rărit, cu tabieturi solide, neînțeles dar și neiubit de colegi. Visul de dragoste s-a ofilit, a mai rămas doar ambiția de a se așeza la casa lui, adică a ei, în fine, de drept, a lui. Definitiv. Înmormîntarea a mers ca la carte. Poate fi mîndru. Cîteva rude depărtate, vecini, o slujbă sobră, gustări de catering, mărunțiș pentru cerșetori. Vin la cutie, flori albe, din Rahova. Cu bani puțini și cu multă socoteală se poate orice. Voință să fie. Săraca bătrînă, dragă-i era viața!

Acum e singur, înconjurat de pînzeturi de doliu. Oglinda grea și încercănată îi întoarce o imagine la fel de mohorîtă. Norocel oftează și dezvelește un fotoliu. Cel din piele roșie. Trage perdeaua, golește scrumiera, apoi deschide bufetul. Acel Hennessy XO îl așteaptă, însetat. „La naiba, mamă, stătea coneacu’ aicia șa de zece ani, pentru ce, da, pentru ce? Iată pentru ce!”

Își toarnă mult, din gros. Duce la nas parfumul și la buze licoarea. Dar tăcerea grea îi zice cu grai omenesc: „Ce faci, fiule, bei în lipsa mea?” Și o mînă lemnoasă, cu unghii scămoșate, îl ciupește de obraz.

Reclame

Un gând despre “Moștenitorul ciumpăvit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s