L-a bătut Dumnezeu

Dodolan a mîncat bătaie de mic, acum o dă înapoi cu vîrf și-ndesat. Nu i-e frică de nimeni și nimic. Poate un pic de jandarmi, însă e explicabil. Jandarmii nu-s bărbați, ca toți oamenii, pentru că au arme. Dar asta-i altă poveste. După ce-a snopit tot satul, pe popă, pe primar și pe șeful de post, într-o singură după amiază, a fugit. Cu jandarmii nu te pui.

Colindă țara-n lung și-n lat și pariază pe el însuși. Cînd nu găsește amatori sau nebuni, caută ceartă. Cel mai mult îi place se proptească-ntr-un pîlc de zurbagii, lălăind dinspre crîșmă. Parcă îi luminează Dumnezeu viața. Și-i întărește brațul, deși Dodă n-are nevoie de ajutor. Îi bate ca la fasole, apoi îi jefuiește tacticos. Cu banii cîștigați se duce la curve. Căci și la iubit e ca la bătate, năbădăios, dar, mai ales, mult. Și nu orice muiere poate să-l încapă.

Așa colindă țara și o snopește, cu orice ocazie. Vestea despre iminenta lui sosire umblă mai iute decît el. Crîșmele se-nchid, porțile se ferecă, obloanele se trag, dulăii sînt lăsați din lanț. Asta nu mai e țara și lumea lui, pentru că lumea lui, precum v-am spus, e bătaia. Dacă nu-i bătaie, nu-i viață. Într-o seară, cum bîjbîia prin mărginimea Buzăului, numai ce dă nas în nas cu o sperietoare. Un flăcău tomnatec, deșirat, roșcaliu, pistruiat, vînos, uscat, cu ochii bulbucați și cam sărăcuț. I s-a luminat fața, parcă l-a apucat pe Dumnezeu de un picior. O să-l turtească mai cu milă, drept mulțumire. Deșiratul, însă, i-a luat-o înainte: „Tu ești Dodă? Să nu mă bați. Am doi lei. Îți dau unul, lasă-mă nebătut!” Asta-i prea de tot. Într-o clipă l-a-ncălecat. Cînd să-l tăbăcească, a simțit o durere sfîșietoare. Roșcatul îi prinsese degetul mijlociu și i-l răsucise-ndărăt. A răcnit. Deștu’ s-a rupt ca o scîndurică. Cît era de mare, a leșinat pe loc. Cînd a deschis ochii dintre stelele verzi, era singur. Iar în iarba prăfuită sclipea stingher un pol de aur.

Reclame

Un gând despre “L-a bătut Dumnezeu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s