Invitatul grăbit

Micuța Dora îl așteaptă de o săptămînă pe moș Crăciun. Nu știe prea bine. Să se bucurenfricoșeze ca la dentist, ca la Mall, ca la piscină? În căpșorul unei fetițe de cinci ani, cu zulufi, codițe, săndăluțe, cercei roșii, ineluș translucid și, pe deasupra, încălțată cu pantofii roșii, din piele întoarsă, ai mamei, trec gînduri pe care nu le poți pricepe niciodată. Îl ține minte vag pe moșul de anul trecut. E o imagine de vată, din care mai supraviețuiește un nas lung, roșu, fornăit și un parfum care îi aducea aminte de bunicul. Nu știe încă: adierii i se zice lavandă. Mama bombăne deseori: „Mai schimbă și tu, tată, odioșenia aia…” „Ei, ce știți voi?” – răspunde el, invariabil.

Sub vălătucul de haine roșii, în care uriașul se împiedicase, ar fi trebuit să fie tataie. Dar tataie nu are părul alb, ci negru ca pana corbului, cu o margine deschisă la baza capului. De multe ori, ea îi face codițe și rîd împreună ca doi buni prieteni. Însă moșul ăla era cam ciudat. În primul rînd, vorbea fonfăit, prea aproape de ea. Apoi, a săltat-o de pe un genunchi pe altul pînă i s-a aplecat, rîzînd prostește. Și nici cadourile n-au fost prea grozave. Le văzuse în dulapul cel mare, ascunse după saltea. Un moș deștept i-ar fi adus altceva, dacă era un moș deștept. Dar toți moșii – și asta o știe de la tata – ar trebui lichidați. Cu excepția bunicului, firește.

Numai lui i-a mărturisit micuța Dora dorințele ei cele mai secrete. Iar el s-a jurat solemn că o să scrie o scrisorică în numele ei și că, numai pentru ea, Moș Crăciun va veni înainte de vreme. De aceea, cînd, în casa tăcută, adormită, ușa se dă ușurel deoparte, Dora știe. E el. Pentru ea a venit. Și, cu o voce înăbușită, tremurătoare, moșul o roagă să-i facă loc lîngă ea în pătuț și să nu-i fie frică. „Ți-am adus, zice el în șoaptă, foindu-se și foșnind printre bulendre, cel mai frumos dar din lume… Șșș!”

Reclame

4 gânduri despre “Invitatul grăbit

      1. Io am înțeles ce-am înțeles de-a ieșit Brrrrrrr! Tocmai asta e mișto, că e ambiguu. Poa să fie, poa să nu fie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s