Fugarul

Putem vedea totul, numai de-am ști unde să ne uităm. Ah, dacă ar fi ajuns la concluzia asta mai devreme! Începuseră căutarea de jos, din pivniță, pînă sus. Sistematic. Au cotobăit după butoaie, au răsturnat putina cu borhot, au răscolit lada cu vechituri. Femeia s-a înduioșat cînd a dat de botoșei. Privirea lui, însă, încărcată de reproș, a oprit-o din visare. A simțit atunci nevoia să-i dea peste nas: „E numai vina ta. Nu-ți pasă, nu ți-a păsat niciodată.” „Tu vorbești? Mai degrabă aș vorbi cu ghetele mele decît cu tine!” S-au oprit. Era ridicol să se certe la lumina lanternei, în pivniță. Auziseră de cazul copiilor înecați în făină. Numai că ei nu au făină. Nici mălai. Numai vechituri. Nimic altceva. Au controlat cleștii, patentul, bomfaierele, cablurile electrice vechi. Nici o urmă. Cel puțin, sub pămînt era totul în regulă. Căluțul de lemn, acum desfăcut, dormea în praf și-ntre păienjeni. Au urcat și apoi au luat parterul la refec. Sub pat, în cuptorul aragazului (deși era prea mic să încape ditamai băiețelul înăuntru), apoi în frigiderul vechi, Fram, pe care nu-l puteai deschide decît din exterior. S-au temut o clipă, mai mult decît ar fi putut spune. Acum bărbatul se pregătea cu reproșurile: „Gură cască, să vezi tu dacă…” Congelatorul vecin îi privea încruntat, ca o piază rea. Nu era nici aici. Slavă Domnului. Au făcut o pauză și și-au reluat cearta de unde o lăsaseră. „Cum o cheamă pe nenorociata aia, curva aia împuțită!” „Ești nebună, ești jalnică, mi-e milă de tine!” „Ai să vezi tu milă cînd i-oi scoate ochii!” Cu toate astea, li se strîngea inima. Măcar d-ar fi fost atenți la copil, un pic, dar cît de atent să fii dacă divorțezi, te cerți de moarte și, mai ales, ameninți cu sinuciderea, cu crima și cu distrugerea definitivă?

Au admirat neputincioși toată bucătăria, pusă la punct, căutînd un colțișor. Cuțitele, satîrul, chibritele. „Unde e insecticidul, căscato?” Toate erau la locul lor. Televizorul zumzăia în sufragerie. Și doar îl lăsaseră acolo, cuminte, în vîrful canapelei, la desene animate. Unde a dispărut? Unde s-a ascuns? „Tu, cu zbierele tale, de cîte ori ți-am zis că să nu ne audă copilul?” Au răsturnat canapeaua. Obișnuia să se vîre aici, în lada de așternuturi, să se ascundă. Aștepta și cu orele. Dar nici în ladă n-au găsit nimic. Începuseră să obosească, tot mai deciși că vinovatul e celălalt! „Unde ți-au fost ochii? E copilul tău!” La etaj erau mai puține pericole. Totuși, au răsturnat hainele din dulapuri, au scos valizele din cotloane. Cuprinși de disperare s-au urcat amîndoi pe acoperiș, pe scărița îngustă. Geamlîcul era întredeschis. Aici, rezerva de cuvinte s-a sfîrșit, tăiată de cel mai rău dintre presentimente. Au ieșit să scruteze orizontul și împrejurimile. Au privit lung pe coș, în jos. Nimic. Totuși, amîndoi au văzut, în același timp, puțul din fundul grădinii, abandonat și descoperit.

Au fugit, cuprinși de un fel de disperare, către el. Păianjenii le-au dat de știre că nu trecuse nimeni pe acolo. Au izbucnit în imprecații, la unison: „Ai zis că îl bați în cuie, unde ți-a fost capul?” „Tu vorbești? Trebuia să-mi spui, da’ tu staaai așa și nu faci nimic!” Și, totuși, n-avea unde să dispară fără ghetuțe. Ghetuțele cuminți din sufragerie le atrăseseră, primele, atenția. Și locomotiva de lemn, abandonată. Și liniștea. Băiețelul rîdea tot timpul la desenele animate. Au ieșit pînă la poartă, au scrutat strada.

— Să dăm telefon la Poliție, zise bărbatul, cu voce neagră de supărare. Se mai învîrti fără rost cîteva clipe, rușinat că trebuie să apeleze la alții și cu convingerea că s-a petrecut ceva ireparabil, rușinos. Apoi, cu mîna pe receptor, îi spuse femeii, cu voce stăpînită, să închidă televizorul de unde desenele animate chicoteau, că se făceau de rîs. Păcat. În clipa aceea, băiețelul, ascuns după girafa portocalie, dispăru pentru totdeauna din viața lor.

Reclame

2 gânduri despre “Fugarul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s