De pe Pămînt în Lună

Gigel era un băiat ca toți băieții. Asta pînă la cincisprezece ani, cînd ceilalți au lăsat-o mai moale cu crescutul. Așa că de Crăciun a făcut un metru nouăzeci, iar de Bobotează, doi și zece. În Ajun s-a îndrăgostit de Augustina, a fost fericit, au dansat, s-au pupat. Era cel mai înalt, cel mai arătos. Pînă-n Revelion, Augustina a fost mîndră nevoie mare de proaspătul ei iubit, ca, de sfîntul Vasile, să ajungă la concluzia că e prea mult ce-i prea mult. Primăvara cu razele ei înfiorate l-a găsit pe Gigel la trei metri, iar luna crudă a lui april, la patru. Deja trecuse de turla bisericii. Iar vara, se știe, găliganii cresc în voie.

La început, Gigel s-a-ntristat. A suferit. Cel mai greu, pentru un adolescent, e să fie deosebit de ceilalți. Numai că, la el, schimbările erau atît de dramatice că nici proful de sport, tare mîndru de noul lui baschetbalist, n-a mai putut ține ritmul și a cedat nervos. Gigel a rămas cu părinții, care se uitau neputincios de drăgăstoși la el. L-au hrănit cu furcile, apoi cu prăjinile, apoit cu funicularul, modificat de meșterul comunei. Cum se întîmplă de obicei, Gigel a devenit ținta distracției publice. Cel mai mult l-au durut hohotele îndepărtate ale Augustinei. Îndepărtate pentru că îi despărțeau, la nici douăzeci de ani, un kilometru jumătate.

I-a fost frică să nu se sufoce la înălțime. Dar lipsa aerului nu-i dăuna deloc. Păsările, avioanele și sateliții îl salutau în fiecare dimineață. La douăzeci și trei de ani, stratosfera era patria lui. La douăzeci și opt, uitase de unde venea. Doar stelele și Luna îi mai trezeau interesul. Într-o zi, a văzut astrul nopții venind spre el, rece, mort și strălucitor. A întins brațele, înstinctiv, și Luna s-a cuibărit cuminte în sufletul lui.

Reclame

2 gânduri despre “De pe Pămînt în Lună

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s